نگاه اجمالی به مفهوم کارت شبکه و بررسی انواع آن
کارت شبکه یکی از اجزای تجهیزات سخت افزاری می باشد که از اهمیت بالایی در سیستم برخوردار است. چرا که وظیفه ی فرآیند پیاده سازی شبکه کامپیوتری را بر عهده دارد. در حقیقت همه ی کامپیوتر هایی که تحت شبکه هستند باید دارای یک کارت شبکه باشند تا بستر ارتباط سیستم با محیط انتقال مثل فیبر نوری یا کابل مسی فراهم شود. در حقیقت می توان گفت که کارت شبکه یک واسط امیان شبکه و کامپیوتر می باشد.همچنین اغلب افراد کارت شبکه را با عنوان هایی نظیر Network Adapter،Network Card و NIC می شناسند.
وظایف کارت شبکه
وظایف کارت شبکه برقراری ارتباط لازم بين کامپيوتر و محيط انتقال می باشد. کارت شبکه وسیله ای است که امکان اتصال دستگاهی با دستگاهی دیگر را فراهم می کند و یا باعث اتصال یک دستگاه به شبکه مرکزی می شود. همچنین این موضوع را باید مد نظر بگیرید که برای برقراری ارتباط بین دستگاه های مختلف، کارت شبکه به تنهایی کافی نیست. در حقیقت شما به غیر از کارت به روتر هم نیاز داریم تا دستگاه بتواند از طریق کارت شبکه به روتر متصل شده و در آخر ارتباط اینترنتی برقرار شود.البته روتر زمانی نیاز است که اتصال اینترنتی مد نظرتان باشد.
تبدیل داده ها
حرکت داده ها بر روی گذرگاه BUS کامپیوتر به صورت سریالی و در حالتی موازی می باشد و در این حین ترانسیور کارت شبکه، داده ها را از حالت سریال به موازی و بالعکس تغییر می دهد.
ارائه يک آدرس منحصربفرد سخت افزاری
آدرس MAC که یک زیر لایه از لایۀ Link مدل مرجع OSI می باشد، درون تراشه ROM موجود بر روی کارت شبکه جا دارد. این آدرس سخت افزاری منحصر به فرد بوده و باعث تمایز کامپیوتر های یک شبکه از یکدیگر می شود. همچنین باید گفت که پروتکل هایی مثل TCP/IP از آدرس منطقی (IP) استفاده می کنند که پیش از دریافت داده توسط کامپیوتر، آدرس منطقی (IP) به آدرس سخت افزاری ترجمه می شود.
ویژگی های یک کارت شبکه قدرتمند
در این بخش از مقاله میخواهیم به بررسی ویژگی هایی که باعث کیفیت مناسب کارت شبکه می شود را مورد بررسی قرار دهیم. زمانی که کارت شبکه قدرتمندی از سیستم شما پشتیبانی می کند، این امر باعث تقویت سرعت اتصال به اینترنت می شود، و در نتیجه ارتباطات شما بسیار مطمئن و قابل اطمینان خواهد بود و دیتاهای متنوع و گسترده ای برای کاربران قابلیت اشتراک گذاری خواهند داشت. همچنین دستگاه های جانبی مختلفی وجود دارد که می توان آنها را به کارت شبکه متصل نمود.
1- سازگاری با معماری استفاده شده در شبکه
امروزه شبکه اترنت که در ابعاد بزرگ و کوچک از آن استفاده می شود رایج ترین معماری شبکه شناخته می شود.
2-سرعت مناسب
کارت اترنتی که سرعت آن 10Mbps باشد استفاده از آن در یک شبکه اترنت با سرعت بالا (100Mbps) کار اشتباهی است. البته امروزه کارت شبکه های جدید، اکثرا توانایی سوئیچینگ میان سرعت های 10 و 100Mbps را دارند.
3- سازگاری با نوع اسلات های خالی مادربرد
با توجه به این که مادربرد مدل های مختلف دارد، کارت های شبکه نیز از انواع مختلفی برخوردار است. اساسا کارت شبکه باید بر اساس اسلات های خالی در مادربرد انتخاب شود مثلا کارت های ISA در اسلات های ISA نصب می شوند و کارت های PCI در اسلات خالی PCI . همچنین اسلات آزاد نیز وابسته به مدل مادربرد است که انواعی همچون ISA,PCI و EISA دارد.
4- بافرينگ
منظور از بافر همان RAM یا حافظه تراشه می باشد که بر روی کارت شبکه تعبیه شده است. از بافر برای نگهداری اطلاعات در انتظار پردازش یا در انتظار انتشار استفاده می شود.
5- DMA
امکان ارسال و دریافت داده از حافظه را بطور مستقیم و بدون استفاده از پردازنده قابلیتی است که برای کامپیوتر هایی که توانایی پشتیبانی از DMA را دارند تامین شده است.
6-Bus Mastering
طراحی برخی از کارت های شبکه به طور مخصوصی می باشد، که باعث دسترسی کارت شبکه بدون هیچ واسطه ای به حافظه ram می شود و به این شکل bus را کنترل می کنند و داده ها را از طریق ram کامپیوتر ارسال یا دریافت می کنند.
بررسی انواع کارت شبکه
برای انتقال داده ها تحت شبکه به همراه اتصال به کامپیوتر، از کارت شبکه استفاده می شود. البته این کارت ها را می توان Wired هم نامید چرا که کابل اترنت از طرفی به کارت شبکه اتنرنت متصل می شود و یک سر آن هم به مودم یا روتر وصل می شد.
همچنین باید توجه کرد که این کارت ها فقط قابلیت پشتیبانی از پورت RJ-45 را داشته و دارای یک کابل اترنت هستند که به انتهای آن وصل می شود. در ضمن کارت های اترنت در مقایسه با کارت شبکه های وایرلس، تخت تر و کم حجم تر می باشند.
کارت شبکه Wireless
از نظر نوع اتصال به شبکه: دو نوع اصلی کارت شبکه به صورت کارت شبکه کابلی یا Wired و کارت شبکه بی سیم یا Wireless است. کارت شبکه کابلی با کابلی از نوع اترنت – Ethernet یا فیبر نوری – Fibber Channel به شبکه وصل میشوند. کارت شبکه وایرلس با امواج رادیویی به اکسس پوینت وصل میشود.از نظر کاربری: انواع کارت شبکه به دو دسته کارت شبکه کامپیوتری و کارت شبکه سروری تقسیم میشود.
کارت شبکه FDDI یا fiber data digital interface یکی از نمونه های کارت شبکه وایرلس است که کاربرد های ویژه ای دارد. در کارت شبکه FDDI با استفاده از پالس های دیجیتالی انتقال داده می شود و بر روی فیبر نوری صورت می گیرد و جالب است بدانید که سرعت انتفال داده در این کارت ۱۰۰Mbps می باشد. توپولوژی FDDI معماری نوع رینگ و حلقه است.
نصب کارت شبکه مطابق مراحل زیر انجام می شود که عبارت اند از:
- کیس را باز کنید
- در این مرحله باید کارت شبکه را در یکی از اسلات های آزاد نصب نمایید.
- کیس را ببندید
- حالا باید کابل مخصوص را به پورت کابل شبکه متصل نمایید.
- کامپیوتر را راه اندازی کنید
اگر کارت شبکه شما Plug&Play باشد و علاوه بر آن سیستم عامل کامپیوترتان از فناوری Plug & Play پشتیبانی کند، کار شما آسان است و کافی است سی دی را در درایور بگذارید تا فرآیند تشخیص کارت شبکه و نصب درایور های آن بصورت اتوماتیک اجرا شود.
اما اگر سیستم عامل کامپیوتر شما سخت افزار های جدید را شناسایی کند، شما مجبورید فرآیند نصب کارت شبکه را به شکل دستی به پایان برسانید، که کمی دشوار تر است.
اما خوشبختانه، امروزه اکثر کامپیوتر های جدید از فناوری Plug&Play پشتیبانی می کنند و در نتیجه نصب کارت شبکه کار آسانی خواهد بود.
اجزای داخلی کارت شبکه چیست؟
کارت شبکه ها میان کامپیوتر های تحت شبکه LAN ارتباط برقرار کرده و عملکردی شبیه به Bridge دارد. کارت شبکه با کمک اجزائی که دارد، میان کامپیوتر های تحت شبکه LAN ارتباط برقرار می کند. در این بخش به بررسی اجزاء کارت شبکه می پردازیم.
پردازنده:
پردازه مهم ترین جز کارت شبکه می باشد که وظیفه آن پردازش داده های دریافتی بوده و بطور کلی در کاربرد کارت شبکه تاثیر گذار است. همچنین پردازنده داده را به فرمت سیگنال تبدیل می کند.
اکسترنال مموری:
اکسترنال مموری وظیفه ی ذخیره سازی موقت داده ها را برعهده دارد. این داده برای پردازش ارتباطات و کانکشن ها قابل استفاده است.
کانکتورها:
ایجاد لینک فیزیکی در میان کابل و پلاگین با بورد را کانکتورها انجام می دهند.
باس های استاندارد:
باس ها که بر روی بخش پهلویی کارت شبکه تعبیه شده اند ، برقراری ارتباط میان سرور و کامپیوتر را از طریق اسلات افزونه بر عهده دارند.
مک آدرس در EEPROM:
منظور از مک آدرس در EEPROM، آن آدرس یونیکی که به کارت شبکه به منظور انتقال بسته های اترنتی به کامپیوتر داده می شود را آدرس فیزیکی می گویند.
کارت شبکه لپ تاپ
معمولا پورت کارت شبکه لپ تاپ در طرفین آن تعبیه می شود و تولید لپ تاپ ها عموما با کارت شبکه استاندارد می باشد که میتوانید پورت RJ45 را در طرفین یا حتی قسمت پشت آن ببینید. پورت RJ45 شبیه به پورت تلفن اما بزرگتر از آن است. میتوانید به راحتی و با استفاده از کابل اترنت، لپ تاپ را به کامپیوتر دیگر، هاب، سوئیچ شبکه و روتر وصل کنید تا در نهایت به شبکه و اینترت وصل شود.
اگر لپ تاپ تان کارت شبکه و یا پورت اترنت ندارد میتوانید به راحتی و با استفاده از PC Card یا کارت شبکه USB Ethernet این قابلیت را به آن اضافه کنید.
اغلب لپ تاپ ها دارای کارت شبکه بی سیم یا همان وای فای بوده و این باعث می شود که به راحتی و بدون سیم به شبکه و اینترنت وصل شوند. برای اینکه بفهمید کارت شبکه لپ تاپ تان، وای فای هست یا نه مراحل زیر را انجام دهید:
-
لپ تاپ را در جایی که وای فای فعال دارد روشن کنید
-
روی دکمه start ویندوز بزنید و کنترل پنل ویندوز را باز کنید3
-
روی آیکون Network Connections دابل کلیک کنید تا لیست اتصالات اینترنتی را ببینید.
-
حالا به دنبال آیکونی با عنوان Wireless Network Connection بگردید.
-
اگر این آیکون را ببینید یعنی کارت شبکه لپ تاپ شما وای فای را پشتیبانی میکند.
-
روی آیکون Wireless Network Connection راست کلیک کنید و گزینه Connect to Wireless Network را انتخاب کنید.
بدین ترتیب به راحتی با وای فای لپ تاپ خود از اینترنت استفاده کنید.
مزایای کارت شبکه به قرار زیر است:
سرعت اتصال به اینترنت بالا و در حد گیگابایت است.
ارتباط بسیار قابل اطمینان است.
دستگاه های جانبی بسیاری میتوانند به پورت های مختلف کارت شبکه وصل شوند.
دیتا ها بین کاربران قابل اشتراک گذاری است.