هنگ کردن لپ تاپ
وسایل الکترونیکی به خصوص کامپیوترو لپ تاپ ها ممکن است به دلایل مختلفی کار نکنند و به اصطلاح هنگ کنند. این اتفاق ممکن است هر از گاهی اتفاق بیفتد اگر بازه زمانی هنگ کردن خیلی دیر به دیر رخ دهد، جای نگرانی نیست، اما اگر تعداد هنگ کردن ها در بازه زمانی کمتری رخ دهد و مرتبا شاهد هنگ کردن سیستم تان هستید، بهتر است که هرچه زود تر علت این اتفاق را پیدا کرده و به رفع این مشکل بپردازید.
اولین اقدامی که در مشاهده هنگ کردن های متوالی سیستم می بینید باید بکنید این است که معمولا باید بعد از هنگ کردن سیستم تان صبر کنید و هیچ کاری انجام ندهید و از کلیک های متعدد به ماوس یا دکمه های کیبورد جدا خودداری کیند؛ چراکه ممکن است یک ریبوت اجباری،باعث مشکلات بیشتری شود و لپ تاپ دیگر قادر به رفع مشکل خود نباشد یا این بازه زمانی طول بکشد به همین علت بهتراست تا نیم ساعت هم که شده صبر کنید تا شاید سیستم خود بتواند مشکل خود را حل کند.حتی اگر کار واجبی با کامپیوتر خود دارید و نیم ساعت برای شما مدت زمان طولانی باشد بایستی با سیستم دیگر یا گوشی کار خود را ادامه دهید و به هیچ وجه به سیستم دست نزنید.هنگ کردن لپ تاپ اتفاقی است که برای هر کاربری اتفاق می افتد به همین خاطر در این مقاله سعی کردیم نکاتی مطرح کنیم تا درزمان هنگ کردن سیستمتان بتوانید بدون استرس و اضطراب و نگرانی مشکل را شناسایی کرده و به راحتی هر چه تمام تر آن را حل کنید.
علت های هنگ لپ تاپ چیست و راهکارهای برطرف کردن آن چه می باشد
زمانی که متوجه هنگ شدن لپ تاپ تان شدید، به لپ تاپ خود چند دقیقه فرصت دهید چرا که بعضی وقت ها ممکن است در واقع فقط سرعت سیستم کم شده باشد یا در حال پردازش یک کار پیچیده باشد و شما به اشتباه فکر کنید سیستم هنگ کرده است.
اگر لپ تاپتان قفل شده است و هیچ کاری نمیتوانید روی آن انجام دهید،بهتر است دوباره آن را ری استارت و راه اندازی کنید اما قبل از ری استارت بایستی ابتدا چک کنید که دکمه Caps Lock درچه حالتی است، اگر لپ تاپ تان به دکمه Caps Lockپاسخ میدهد یعنی ویندوز تان مشکلی ندارد و هنگ نکرده است اما اگر چراغ دکمه خاموش و روشن نشد به این معنی است که کامپیوتر شما قفل شده است و با دو روش می توانید مشکل را حل کنید روش اول Task Manager و روش دوم ری استارت کردن سیستم در روش اول در این مواقع، می توان با فشار دادن هم زمان دکمههای Ctrl + Alt + Del پنجره Task Manager را باز کرد و سپس برنامه ای که موجب ایجاد مشکل شده نشان داده می شود شما می توانید روی برنامهای که باعث خرابی و هنگ کردن لپ تاپ شده کلیک کرده و گزینه End Task را انتخاب کنید، این عملیات باعث می شود که سیستم از حالت قفل خارج شود.برنامه حدود ۱۰ الی ۲۰ ثانیه بعد از آن بسته خواهد شد.
روش دوم ری استارت کردن یا خاموش و روشن کردن سیستم است باید توجه داشت پس از ری استارت کردن ممکن است در زمان راه اندازی سیستم و لود شدن صفحه نمایش با صفحه ای سوالی مواجه شوید که آیا سیستم به صورت عادی راه اندازی شود؟ یحالت عادی را انتخاب کرده و ببینید که ویندوز در حالت امن به درستی راه اندازی می شود یا نه ؟
اگر علت هنگ سیستم شما، با هیچ یک از موارد ذکر شده برطرف نشد از راه کارهای زیر بهره بگیرید:
امکان دارد که هنگ لپ تاپ به دلیل فایل های ریجستری ویندوز و خرابی ویندوز باشد که اولین و ابتدایی ترین راه کار این است که ویندوزتان را با استفاده از نرم افزارهای رجیستری یا تعمیر ویندوزعوض کنید.
همچنین هنگ کردن سیستم می تواند به دلیل نقص در قطعات سخت افزاری سیستم مثل هارد درایو و کارت گرافیک و … باشد. همچنین باید توجه کنید که درایورها بروزرسانی شوند تا با بادیگررایورها تداخل نداشته باشند و عملکرد نا صحیح موجب هنگ کردن لپ تاپ نشوند.
بطور کلی اگر مشکل هنگی از قطعات سخت افزاری باشد می توان با تعویض قطعه سخت افزاری معیوب باعث شد که سیستم دیگر هنگ نکند و آسیب بیشتری به لپ تاپ نرسد.
اگر ایرادی در درایور یک قطعه وجود داشته باشد،باید جدیدترین درایورش را از وب سایت تولید کننده آن دانلود و نصب کنید پیش از آن که لپ تاپ قفل شود، یا این که از سیستم دیگری درایور های جدیدی را دانلود و بر روی لپ تاپ خود نصب کنید.
اگر به هر دلیلی قبل از هنگ کردن سیستم ، درایور جدید رانصب نکردید می توانید لپ تاپ را در حالت امن یا همان Safe Mode راه اندازی کنید.
در این حالت می توانید به بخش Device Manager رفته و درایوری که مشکل ایجاد کرده و به درستی کار نمیکند را حذف کنید. بعد از این کار سیستم را مجددا راه اندازی کنید و ویندوز را در حالت عادی باز کنید. در این مرحله سخت افزار توسط ویندوز شناسایی شده و درایور آن را دوباره نصب میکند.
شما م توانید در قسمت BIOS هر سخت افزاری که به طور صحیح کار نمی کند را غیرفعال کنیدد تا از قفل شدن احتمالی سیستم جلوگیری شود. البته آسان ترین و مطمعن ترین کار تعویض سخت افزار معیوب است چرا که با این کار مشکل به طور کلی حل خواهد شد.
اگر دیسک سخت سیستمی خراب شده یا در آن نقضی به وجود بیاید، از سیستم صداهای بلندی شبیه به کلیک شنیده می شود اگر به این مشکل برخورد کردید لازم است یک دیسک سخت جدید جایگزین کنید.
برای جایگزین کردن دیسک سخن جدید بهتر است اول از تمامی داده های ضروری و مورد نیازتان نسخه پشتیبان تهیه کرده و بعدا به هارد دیسک جدید انتقال دهید. اگر به طور دقیق این کار را بلد نیستید نگران نباشد چرا که بیشتر شرکت های سازنده در بخش پشتیبانی وب سایت خود بصورت گام به گام راهکار هایی برای تعویض دیسک سخت ارائه کرده اند.
اما توجه داشته باشید که که همیشه هم مشکلات ناشی از بخش سختافزاری نیست، بلکه برای یافتن منشأ مشکل باید به نرمافزار لپ تاپ تاپ نیز مراجعه کنید .البته باید توجه داشت که برطرف کردن مشکلات ناشی از بخش نرمافزاری بسیارراحت تر و ساده تر از بر طرف کردن مشکلات ناشی از بخش سختافزاری است.
همچنین یکی از مشکلات هنگ کردن لپ تاپ مربوط به کیبورد هست چرا که ضعیف شدن صفحه کلید و یا گم شدن کلیدهای مختلف یکی از عوامل هنگ سیستم می باشد و شما می توانید با تعویض کیبورد این مشکل را حل کنید. راهنمای کامل تعویض کیبورد توسط شرکت های سازنده لپ تاپ در بخش پشتیبانی وب سایتشان در اختیار کاربران قرار گرفته است.
یکی از مواردی که موجب هنگ سیستم می شود داغ کردن لپ تاپ است. لپ تاپ ها چون تهویه مناسبی برای جریان هوا ندارند وهمچنین بدلیل فضای کوچکی که دارند زیاد داغ می شوند. گرد و گرد و غباری که داخل لپ تاپ می شود باعث می شوند تا دریچه های هوا مسدود بشود و درنتیجه مانع این می شود که لپ تاپ پردازنده مرکزی را خنک کند. می توان با تمیز کردن منافذ هوا و صفحه کلید ، مشکل داغ شدن لپ تاپ را تا حد زیادی بر طرف کنید همچنین می توانید مواد فیلترکننده در دریچه تهویه قرار دهید.
ازدیگر دلایل هنگ لپ تاپ قدیمی بودن درایور کارت گرافیک است.وقتی ویدیوها در هم ریخته یا تحریف شده نشان داده شوند یعنی کارت گرافیک قدیمی شده و موجب هنگ کردن لپ تاپ می شود. این مشکلات بیشتر وقتی رخ می دهد که بازی ها و نرم افزار های جدیدی روی سیستم تان نصب کرده اید که برای اجرا به بروزترین نسخه ی درایور کارت گرافیک نیاز دارند درست است که اکثرلپ تاپ ها با آخرین نسخه فایل درایور کارت گرافیک در بازار عرضه می شوند اما به خاطر اینکه در فروش تاخیر ایجاد می شود درایورشان قدیمی می شود. بنابراین همیشه باید حواسمان به بروزرسانی کارت گرافیک و حتی درایورهای کارت صوتی و شبکه مان باشد.
وظیفه بخش BIOS کنترل بخش سخت افزاری لپ تاپ است.با به روزرسانی BIOS میتوانید از تجمع گرد و غبار در لپ تاپ خود جلوگیری کنید. اصولا سازندگان لپ تاپ ها فایلی در اختیار کاربران قرار می دهند که بطور خودکار بایوس لپ تاپ را بروز رسانی کند.
اگر اطلاعات شما در فضای دیسک سخت رایانه در جای معینی نیست و همه جا پراکنده است به همین علت سیستم شما نیازمند زمان بیشتری است تا بتواند داده ها را بررسی کند که این کار موجب ضعیف شدن عملکرد لپ تاپ تان میشود. زیاد شدت زمان اجرای نرم افزار و کاهش سرعت انتقال اطلاعات نشان دهنده ی این است که اطلاعاتتان پراکنده است و باعث هنگ سیستم تان می شود.
اگر هارد دیسک تان را یک پارچه کنید می توانید این مشکل را حل کنید اما این فرآیند ، به وضعیت دیسک سخت شما بستگی دارد که امکان دارد پروسه ایی چند ساعته باشد.
از موارد هنگ کردن لپ تاپ می توان به زمانی اشاره کرد که که نمی تواند از چند برنامه به صورت هم زمان استفاده کنید یا زمان اجرای برنامه ها در لپ تاپ طولانی می شود در این حالت لپ تاپ نیازمند حافظه رم اضافه است با ارتقا دادن حافظه رم یا استفاده از فلش یو اس پی باا ین مشکل به کلی حل خواهد شد.
از دیگر دلایل هنگ سیستم می توان اتصال به برخی شبکه های بیسیم را نام برد برای جلوگیری از این مشکل توجه کنید که بعضی از لپتاپها بجز تنظیمات نرمافزاری، دارای کلید مربوط به فعال کردن قابلیت اتصال به شبکهی وایرلس هستند.
مطمعن باشید که همیشه این دکمهها در حالت فعال هستند برای این کار نرم افزارهایی هم موجود می باشند که میتوانید ازآن ها نیز استفاده کنید.
کرش کردن سیستم مانع بوت شدن لپ تاپ می شود وموجب راه اندازی مجدد سیستم می شود. می توانید دیسک سخت را جدا کرده و درون محفظه ایی خارجی بگذارید و سپس اجرای فرمان Checkdisk باعث می شود که این مشکل حل شود
کاهش سرعت دانلود و نمایش بیش از اندازه پنجرههای فرعی وتبلیغات به دلیل ویروسی شدن سیستم است. این مشکل را با نصب نرم افزار ضد جاسوسی و ضد ویروس برطرف کنید.
اگر روی یک ویندوز لپ تاپ دو آنتی ویروس نصب باشد این کار موجب هنگ لپ تاپ تان می شود برای بر طرف کردن این مشکل لپ تاپ تان ری استارت کنید و دکمه f8 را روی صفحه کلید تان را بفشارید و حالت safe mode را اجرا کنید.
بعد از اینکه علت بروز این مشکلات را به حالت مفصلی بررسی کردیم و در مورد رفع آن ها بحث کردیم بهتر است کمی هم در مورد رفع هنگ لپ تاپ در حالت کلی اطلاعات کسب کنیم.
چند راهکاربرای حل کردن مشکل هنگ کردن لپ تاپ را با هم بررسی میکنیم
اول از همه باید برنامه های مزاحم را ببندید
یکی از کارهایی که می توانید برای حل مشکل هنگ لپ تاپ انجام دهید ، اول از همه بستن برنامه های اضافی است. اگر چراغ کلید Caps Lock روشن و خاموش میشود به این معنی است که ویندوز هنوز کار میکند، اما برنامه دیگری وجود دارد که پاسخ نمیدهد و موجب هنگ لپ تاپ تان شده است.
اگر کلید های Ctrl + Alt + Del صفحه کلید تان را هم زمان فشار دهید صفحه Task Manager بازمی شود. وقتی این صفحه باز شد، برنامهای را که مشکل ایجاد کرده یا باز نمی شود را انتخاب و گزینه End Task را بزنید، این کار ها موجب میشود لپ تاپ از حالت قفل بیرون بیاید.
به عنوان آخرین سخن می توان گفت فرایند هنگ در هر سیستمی رخ می دهد به همین خاطر بهتر است تمام موارد ذکر شده در این مقاله را رعایت کنید و حافظه ی خود را بیش از حد نیاز پر نکنید اگر با این حال سیستم شما باز هم از حالت هنگ بودن خارج نشد و یا در بازه های زمانی کوتاه هنگ کرد بهترین روش این است که هر چه سریع تر لپ تاپ یا کامپیوتر خود را پیش یک متخصص ببرید تا او هر چه زود تر مشکلش لپ تاپتان را برطرف کند
امیدواریم با خواندن این مقاله و رعایت نکات ذکر شده در آن هیچگاه هنگی لپ تاپ سراغ سیستمتان نیاید.